Pazartesi - Cuma 8.00 - 18.00 & Cumartesi 8.00 - 13.00
Termokupllar

İki ayrı metal birleşimin yüzeylerinin ısıtılarak elektrik akımını meydana getirmesi için kullanılan termokupllar, metallerin farklı elektriksel ve termik özelliklerini taşımaktadır. Uzun ömürlü olabilecek şekilde üretilen termokupllar doğru şekilde monte edildiği zaman güvenilir olarak uzun yıllar boyunca farklı kullanım alanları ve sistemler içerisinde çalışabilir özelliklere sahiptir.

Her biri farklı kullanım alanına sahip olan termokupl çeşitleri arasında ihtiyaçlarınızı profesyonel şekilde karşılayabileceğiniz termokupllar yer almaktadır. Bu termokupl modelleri arasında S tipi termokupl modeli de bulunmaktadır.

Termokupl tipleri arasından seçim yapacağınız zaman kullanım alanınızı belirlemeli ve o alanda kullanmayı düşündüğünüz sistemleri de göz önünde bulundurmalısınız. Doğru seçimler yaptığınız zaman herhangi bir sorun yaşamadan termokupul modellerini kullanmaya devam edebilirsiniz.

Seçim esnasında bir sorun yaşıyorsanız ve termokupllar ile ilgili aklınızda bir soru işareti var ise ekibimiz ile iletişime geçebilirsiniz. Ekibimiz sizlerin ihtiyaçlarını analiz ederek en verimli şekilde kullanabileceğiniz termokupl modellerini ortaya çıkartmaktadır.

Yüksek sıcaklık olan alanlardaki elektronların yüksek termik enerji içermeleri ve elektronların soğuk bölgelere doğru hareket etmeleri de termokupllar sayesinde mümkün olabilmektedir.

Direnç bazlı ölçüm sistemlerinde ısıya göre direnci değiştiren elemanlar bulunmaktadır. Direnç ölçme sistemlerinde de termokupllar kullanılabilmektedir.

Termokupl İmalatı

Termokupl olarak bilinen bu cihazlar genellikle yüksek sıcaklığın kullanılacağı alanlarda tercih edilmektedir. Bununla birlikte özel fırınlara uygun şekilde sıcaklık ölçümleri için kullanılır ve kullanım alanları uygun olarak imalatı yapılmaktadır. Termokupl çeşit ve tiplerine bakıldığında da mantel, metal boru ya da seramik boru çeşitleriyle bilinirler. Bu çeşitlerinin varlığı aynı zamanda 100 dereceden başlayıp 2320 santigrat derecelere kadar çıkacak sıcaklığın dayanıklılığını sağlamaktadır. 

İmalat süreci boyunca amaç soğuk noktada ki derecenin belirli değerde tutulmasını sağlamak olduğu gibi yüksek sıcaklık bulunan alanlarda da yine belli bir sıcaklığın – derecenin olmasını sağlamaktadır. Bununla birlikte termokupl kablolar, tiplerine göre ayrıldığı gibi yüksek sıcaklığın arandığı ya da tam tersi düşük sıcaklığın arandığı sıcaklık ölçümlerinde en iyi şekilde temsilen tercih edilirler.

Günümüzde bu imalat süreçlerine göre de Ser Rezistans ile birlikte 0 dereceden 300 dereceye kadar çıkan sıcaklık arasında kullanım olacağı gibi soğuk noktadır denilecek nitelikte olan -40 santigrat dereden ortamların sıcaklığının 1200 santigrat derecelere kadar çıkacağı şekilde çeşitli cihazlarla kullanımı mevcuttur.

İmalat noktasında 2 ayrı metal birleşim yüzeyi, ısıtılır ve elektrik akımı oluşması sayesinde termokupl metaller farklı elektrik özellikleri taşıyarak süreç ilerletir. Buna göre de yüksek sıcaklık alanlarına uygun şekilde de elektronların yüksek termik enerji içereceği şekilde, soğuk alanlarda olması durumunda termik enerji içermeleri de ilgili ürünler olan termokupl sayesinde uygun olacaktır.

Termokupl Tipleri

Termokupl üretiminde doğrudan bağlantı başlıklarından iç koruyuculara, koruyucu tüplerden izolatör, flanş ve rekor gibi pek çok parçalar bulunur. Termokupl tiplerinin de bu aşamada değiştiğini söylemek mümkündür. Hem primer adı verilen iç koruyucularla hem de koruyucu tüplerle birlikte flanş ve rekor, bağlantı başlığı, izolatör çeşitlendiğinde de termokupl tipleri de değişkenlik göstermektedir. 

Maliyeti düşük olması sayesinde pek çok alanda genellikle tercih edilmesiyle bilinir. Aynı zamanda geniş bir sıcaklık aralığı mevcutken, en iyi şekilde de tepki süresi bilinir. Bakır ve konstantan birleşimiyle oluşan uygulamada kullanımı için mevcut termokupl tipi bulunurken aynı zamanda demir ve konstantan birleşim, nikel krom ve nikel birleşimiyle oluşan termokupl, kromel ve konstrantan termokupl, kromel – alumel termokupl türü ve son olarak platin radyum – platin birleşiminden oluşan termokupl tipleri bulunmaktadır.

Basit ve sağlam bir ürün olan termokupl çeşitleriyle beraber çok düşük maliyetli şekilde endüstriyel alanlarda geniş bir kullanım süreci işlemektedir. Bununla beraber en çok kullanılan sıcaklık ölçüm aracı olarak da bilindiği gibi doğrudan yukarıda yazılan tüm termokupl tipleri tamamen sıcaklık ölçüm sensorü olarak bilinirler. Yaygın şekilde ise -200 santigrat derece ile 2320 santigrat derecelere kadar ölçüm yapma konusunda yardımcı olur, en iyi şekilde de bu değerlerin üzerine çıkmaktadır. İki iletken telin uç kısımlarının kaynatılması durumunda doğrudan termokupl tipleri aktif olmuş olur, kaynatılan noktalar sıcak nokta açık kalan iki uçta bu durumda soğuk nokta diye isimlendirilerek tanımlama yapılır.

Termokupl Çeşitleri 

Sıcaklık farkının oluşması halinde bir çeşit sıcaklık sensorü olarak görev gören bu termokupl çeşitlerinin birbirinden farklı şekilde pek çok alanda kullanıldığını söylemek mümkündür. 2 farklı iletkenden oluşturularak iki ucu birleştirilip ısıtılması halinde diğer uçta gerilim oluşması beklenecektir. Gerilimin değerleri, malzeme cinsine göre ve birleşim noktasındaki ısınma miktarına göre değişkenlik göstermektedir. Bu gerilim bir nevi iki iletken arasındaki sıcaklık farkı ile termokupl çalıştırmış olacaktır.

Birbirinden farklı termopul çeşitlerinin tamamını Ser Rezistans sayfası üzerinde görebilirsiniz. Bununla birlikte de yüksek sıcaklık alanlarında kullanılırken, 0 santigrat dereceden 200 santigrat dereceye kadar ki farklı yüksek sıcaklık türlerinde de yine termokupl çeşitleri web sitesinde yayınlandığı üzeredir. Hem fiyat araştırması yaparken hem de çeşitlere göz atarken bu modellere göz atabilirsiniz.

Manifold, Metrik 6 vidalı, 8 vidalı termokupl modelleriyle birlikte 6mm, 8mm ve benzer şekilde pabuçlu, mantel veya kafalı tip termokupl gibi çeşitleri de bulunmaktadır. Bu termokupl çeşitlerinin tamamı birçok sektöre hitap edeceği gibi endüstriyel rezistans alanlarına da uygun şekilde üretilmekte olup, buna göre tercih edilecek sıcaklık sensörüdür. Pek çok açıdan sıcak nokta ölçmek, sıcaklık ölçüm süreçlerinde yardımcı olması açısından farklı nokta olarak doğru bir kullanım imkanını bu cihazlarla yakalayabilirsiniz.

Termokupl Nasıl Çalışır?

Termokuplların çalışma prensibi seebeck etkisine dayanır. Seebeck etkisinin ne olduğunu bilirsek termokuplların nasıl çalıştığı konusunda da temel bilgiye sahip olacağız. Seebeck bir devrede iki farklı metalin sahip olduğu sıcaktaki farklılığın elektrik akımına dönüştüğü bir termoelektrik olay olarak tanımlanabilir. Başka br deyişle her iki başta birbiriyle temaslı farklı metaller farklı sıcaklıklara sahip olduklarında çok düşük de olsa bir elektrik akımı oluşturdukları akımı anlamına gelir.

Termokupl kelime yapısı olarak termo ve couple kelimelerin birleştirilmesiyle ortaya çıkan bir ifadedir. Sıcaklık anlamına gelen “termo” kelimesi ile çift anlamına gelen “couple” kelimelerin birleşmesiyle oluşturulmuştur.

Termokupl çalışma prensibini en temel şekilde tarif etmek gerekirse iki farklı metal alaşımının birbirine kaynatılması ile ortaya çıkarılan basit ama bir o kadar da kullanışlı sıcaklık ölçme aracıdır diyebiliriz. 

Termokupl çalışma prensibi olarak Seedbeck etkisine dayandığını belirtmiştik. Şimdi de bu etkinin tarihinden biraz bahsedelim. Bir parça bakır telin bir tarafını elinize alıp bir ucunu kapattığınızda elinizdeki sıcaklık tuttuğunuz alandan telin daha uzakta olan bölgesine doğru gider. Böylece telin son noktasına kadar bir sıcaklık gradyanı oluşmuş olur. Böylece ısı enerjiye dönüşmüş olur. Bu durum ilk olarak 1794 yılında İtalyan bilim insanı Alessandro Volta tarafından bulunsa da Alman Fizikçi Thomas Johann Seebeck bunu 1821 yılında tekrar keşfederek çalışmalara başladı. Thomas Johann Seebeck iki farklı metalden yapılmış tellerin her iki ucunu birleştirerek bu uçlar arasındaki bir sıcaklık farkı olduğunu gördü. Bu fark düşükte olsa bir elektrik akımı yarattı. Bu akıma da “Seebeck etkisi” adı verildi. Seebeck’in bu çalışmasının ardından bulduğu katsayıya ise Seebeck katsayısı olarak bilinir. Bu katsayı belirli bir maddedeki sıcaklık farklılıklarının neden olduğu termoelektrik voltajının büyüklüğü belirlenebilir.

Termokupl Ne İşe Yarar?

Maddelerin yada ortamların sıcakarın ölçümü için birbirinden farklı yöntemler kullanılmaktadır. Bu yöntemlerden bir tanesi de Seebeck etkisini temel alan termokupldur. Birbirinden farklı iki farklı metal alaşımının uçlarının kaynatılması ile üretilen sıcaklık ölçüm aracıdır. Isıl çift olarak da bilinen termokupl iki önemli noktaya sahiptir. Termokuplun kaynatıldığı nokta sıcak nokta, açıkta kalan iki uca ise soğuk nokta denir. Termokupl da bu iki nokta arasındaki sıcaklık farkından oluşmaktadır.

Termokupllar düşük maliyetlerinden dolayı endüstride en çok tercih edilen sıcaklık ölçüm elemanlarıdır. Termokuplllar çıplak olarak kullanan bir sıcaklık ölçüm elemanı değillerdir. Çünkü termokupllar sıcaklık ölçümü gerektiren cihazların içinde kullanıldığı için belli bir koruyucu elemanlara sahip olması gerekir. Dolayısıyla termokuplun kullanıldığı cihazın şartları göz önünde bulundurulmalıdır. Bu şartlar mekanik darbeler, fiziksel ve kimyasal özelliklerdir. Bu özellikler dikkate alınarak cihaz içine yerleştirilen termokuplların uzun ömürlü ve dayanıklı olması gerekmektedir.

Termokuplun iki noktası olduğunu daha önce belirtmiştik. Bu uçlar sıcak noktalar ve soğuk noktalardır. Sıcak noktanın sahip olduğu sıcaklık sabit tutulurken soğuk noktanın sıcaklığı değiştiği zaman farklı sıcaklıklar ortaya çıkar. Bundan dolayı mV tablosundaki değerlerde standart oluşturmak için ölçülmüş olan sıcaklık karşılığı mV değeri ile soğuk noktanın 0 C’de tutulması ile bulunur.

Örnek vermek gerekirse 100 C karşılığındaki Mv değeri termokupllarda sıcak noktanın 100 C’de soğuk noktanın da 0 C iken ölçülmüş mV değeridir. Termokuplun kullanım alanı ise -200 C ile 2320 C arasında çok iyi sonuçlar vermektedir. Termokuplun sahip olduğu uçlar birbirinden seramik izole ediciler ile izole edilir. İzole edilmiş uçlar çok daha sağlıklı sonuç almak için sıcaklıkların birbiriyle karışmaması için kullanılır.

Termokupl Kullanım Alanları

Termokupllar hem maliyet bakımından hem de sağlamlık bakımından endüstride en çok kullanılan sıcaklık sensörlerinden bir tanesidir. Termokuplların en çok kullanılan sıcaklık sensörlerinden bir tanesi olmasının bir diğer sebebi de geniş sıcaklık aralığına sahip olmalarıdır. Öyle ki bir termokupl -200 C ile 2320 C arasında çok rahat bir şekilde ölçüm yapabilir ve doğru sonuç verebilir.

Termokupllar sadece elektronik cihazlarda değil ayrıca endüstriyel işlemlerde kullanılan sıcak ölçüm elemanlarındandır. Bu endüstriyel işlemlerin en başında ise gıda üretim işlemleri gelmektedir.

İçinde termokupl kullanılan teknolojik aletlerden bir tanesi günlük olarak kullandığımız ve her evde bulunan fırınlar gelmektedir. Fırınlardaki sıcaklık ayarlarının yapılmasında en anahtar görev termokupldadır. Termokuplda olan herhangi bir arıza nedeniyle fırında istenilen sıcaklık elde edilemez. Fırınlar günlük hayatta termokuplların nerede kullanıldığına verilebilecek en iyi cevaplardan bir tanesidir. Su ısıtıcıları, mikrodalga fırınlar, tost makineleri gibi ev aletleri de termokupl kullanılan aletler arasındadır.

Termokuplların geniş olarak kullanıldıkları alanlardan bir tanesi de otomotiv sektörüdür. Aracın motor içindeki sıcaklığın tespit edilip ekrana yansıtılmasında, dijital klimaların otomatik bir şekilde çalışmasında ya da durmasında termokupl kilit rol oynamaktadır.

Termokupllar ev aletlerinin yanı sıra ağır endüstride de kullanılan bir sıcaklık ölçüm elemanıdır. Özellikle sıcak ortamlarda üretim yapan başta metal sanayisi olmak üzere birçok üretim tesisindeki büyük makinelerin içinde termokupllar kullanılmaktadır. Örnek vermek gerekirse eritilmesi gereken metalleri eritmek için kullanılan eritme kazanlarının sıcaklıklarını belirlemede termokupllar ihtiyaç duyulur. Çünkü bu sensörler 2320 C’deki sıcaklıklara kadar sağlıklı ölçümler yapabilmektedir.

Teknik Bilgiler

Termokupl Eleman Tipleri Ölçüm Aralıkları :

Cu-Const.......T tip...-200..300'C

Fe-Const.......J tip...-200..800'C

Cr-Al.............K tip..-200..1200'C

NiCr-Ni..........K tip..-200..1200'C

Cr-Const.......E tip..-200..1200'C

Nikrosil-Nisil.N tip......0..1200'C

Pt%10Rh-Pt..S tip......0..1500'C

Pt%13Rh-Pt..R tip......0..1600'C

Pt%18Rh-Pt..B tip......0..1800'C

Tn-Tn%26Re.W tip......0..2000'C

Termokupl Şekil Tipleri :

L - Tipi Termokupl

İnsetli Termokupl

Portatif tip Termokupl

Mineral İzoleli Termokupl

Bayonet tip Termokupl

Benzer Ürünler
Online Mağaza