Dünyada önemli malzeme türlerinden biri olarak tanınan mika, dünya katmanı üzerinde en az %3,8 oranında olduğuna dair bir araştırma bulunmaktadır. Renksiz ve dilimli, düzlemde bulunan mika çeşitli minerallere sahip bir türdür. İnce tabaka şeklinde olup oldukça elastik ve parlak bir yapısı bulunur. Mika türleri de endüstriyel hammadde olarak dünyada önemli özelliklerinden yola çıkarak önemi artmış olan çeşitli ürünlerden bir olarak sınıflandırılır.
Doğada geniş bir bollukta bulunan minerallerden biri de mika olurken diğer endüstriyel hammaddelere göre kıyaslama yapıldığında da endüstrisi ve pazarı çok daha dardır. Toz mika ve levha mika gibi çeşitli endüstri kollarında yoğunluklu olarak tercih edilir ve kullanılır. Bununla beraber birçok endüstri alanlarında da geniş bir kullanımı söz konusudur.
Toz mika türleri genel olarak endüstri alanında yoğun kullanılmaktadır. Bu kadar önemli kullanıma sahip olmasına dair önemli kılan özellikleri hangileridir bu konuda araştırmak gerekir. Ayrı zamanda muskovit taneleri endüstriyel hammaddelerde de fiziksel, kimyasal ve mekanik şekilde yoğun kullanımlara sahiptir.
Çok uygun fiyatlı mineral olmasıyla beraber hem elastik hem de esnek, sert yapıya sahip olmasıyla beraber ısı ve elektrik özelliklerine sahip bir türdür. Bununla beraber yüksek gerilme ve bükülme dayanıklılığa da sahiptir. Diğer bir taraftan ultraviyole ışığı geçirme özelliğine sahip olmasıyla birlikte güneş ışınlarının ve nem ısı ve atmosfer gazlarının zararlı etkilerinde de azalma sağlamasıyla beraber oldukça güçlüdür.
Ayrıca elektrik, su, yağ çözücüler ve asitler gibi pek çok kimyasal maddelere karşı dayanıklı bir yapısı olmasıyla beraber doğadaki ucuz mineral olması sayesinde de yoğun bir kullanımı bulunur. Mikalar aynı zamanda kompleks bileşimlerine sahip farklı kimyasal ve fiziksel özellikleri olan levhamsı türlerdir. Metamorfik kayaçlarda bol şekilde bulmak mümkün olurken, mika grubu mineralleri olarak endüstriyel alanında da geniş bir kullanıma sahip olduğunu söylemek mümkündür.
Birbirinden farklı alanlarda kullanılan mika maddesi, genelde elektrik yalıtım süreçleri içinde birçok alanda geniş bir kullanıma sahiptir. Elastik özellikleriyle beraber esnek ve ısıya dayanıklı olmasıyla beraber bu özellikleri ön plana çıkmaktadır. Mika olarak aynı zamanda pek çok ısı yalıtımını ya da benzer süreçlerini de işlemek için birçok alanda da geniş bir kullanımı mevcuttur.
Sektör olarak bakıldığında da elektrik ve elektronik alanlarında, endüstriyel alanlarda, boya sanayi ve benzer birçok alanda, plastik ve kauçuk gibi pek çok geniş bir alanda da yine yalıtkan sanayi olarak kullanımı söz konusu olmaktadır. Yüksek sıcaklığa sahip olarak pek çok ısıya dayanıklı olması sayesinde de önemli özelliklerinden faydalanılarak geniş bir kullanım alanı doğmaktadır.
Elektrikli ızgara, fırın ya da benzer pek çok ısıya dayanıklı olması beklenen birçok alanda geniş bir kullanımı vardır. Petrol sondajı sırasında da kuyularda, çatlakları kapamak için direkt olarak kullanılmaktadır. Benzer şekilde otomotiv sektörü içinde de genel olarak, motor seslerini aza indirmek için katkı maddesi dahilinde kullanılarak tercih edilir.
Toz mika türleri de yine boya sanayi alanında mika kullanımı olarak pek çok çeşitlilikte gözlemlenir. Bu alanda emülsiyon boya türleri ya da sentetik boyalarla beraber korozyonu önlemek için tercih edilir, boyanın suya – bozulmaya karşı da dayanıklılığı bu aşamada sağlanmış olur. Yüzey alanlarda, korozyon önleyici olarak ve çatı kaplaması için de yine bu tip ortamlarda mika olarak geniş bir kullanım söz konusu olmaktadır.
Günümüzde mikalardan yapılabilen çeşitli mika kâğıdı gibi çeşitler de bulunur. Bu kağıtlar, parça mikaların basınç sayesinde levha haline getirilerek preslenmesini sağlayıp, yapıştırıcı olarak kullanılır.
Geniş bir kullanım alanı söz konusu olan mika grubunun kullanıldığı alanlardan biri de cerrah eldivenleri olarak tıbbi alanlarda kullanılmasıdır. Oto lastik üretimlerinde ya da benzer dayanıklılığın olması istenen pek çok alanda da geniş bir kullanımı bulunur.
Kauçuk endüstrisinin mika için kullanıldığı pek çok alan ve ürünler vardır. Bunlar genellikle yağlandırıcı olarak kullanıldığı gibi ürünlerin yüzeyinde yapışmayı önleyen, tabaka oluşmasına yardımcı olan bir haliyle bilinir. Parlak ve parıltılı bir görünüm kazandırması, birleştirici katkı maddesi olarak da kullanılması gibi özellikleriyle ön plana çıkmaktadır. Aynı şekilde de anti friksiyon tozu olarak kullanımları da bulunur.