Pazartesi - Cuma 8.00 - 18.00 & Cumartesi 8.00 - 13.00
Sıcaklık Kontrol Cihazları

Sıcaklığın birçok sebebe bağlı olarak çok yükselmesi, özellikle endüstriyel alanlarda birçok farklı sıkıntıya yol açabilmektedir. Bu sıcaklık artışının kontrol altına alınması ve istenen seviyelere çekilmesi için sıcaklık kontrol cihazları kullanılır. Sıcaklığın yanı sıra nem ve basınç gibi değerler de bu cihazlar sayesinde kontrol edilebilir ya da düzenlenebilir. Sıcaklık kontrol cihazları, sıcaklık istenen değerin üzerinde olduğu zaman devreye girer ve endüstriyel alanlarda üretimin ve depolamanın istendiği gibi olmasını sağlar.

Sıcaklık kontrol sistemlerinin ortaya çıkmasıyla birlikte, tasarım mühendisleri tarafından istenen düzeylerde sıcaklıklar oluşturulabilmektedir. Optimum düzeylerde performans sağlayan bu cihazlar, kendiliğinden çalışarak termal kontrol sağlar. Bu durum cihazların en önemli fonksiyonu olarak görülmektedir.

Sıcaklık kontrol cihazlarının temel görevi, istenen sıcaklık aralığında çalışmak ve eğer bu aralık dışında kalınırsa çalışmayı durdurarak, kontrol altına alınmasını sağlamaktadır. Endüstriyel ve sanayi alanlarında bu cihazlar yaygın olarak kullanılmaktadır. Kısaca bu cihazlar sayesinde ısı etkili ve doğru biçimde transfer edilir. Buna bağlı olarak ısı her zaman kontrol altında tutulur. Özellikle imalat sektöründe ortaya çıkabilecek aşırı ısınma ya da istenen sıcaklığın altına düşülmesi gibi sorunlarla karşılaşılmamaktadır.

Çok zor çalışma koşullarında dahi optimum düzeyde performans sağlayabilen bu sistemler, endüstriyel alanlarda adeta vazgeçilmez bir cihaz haline gelmiştir. Bu sayede üretilen ürünler çok daha sağlıklı bir şekilde banttan çıkabilir. Bunun yanı sıra bu ürünlerin korunması konusunda da önemli bir rol oynar. Kimi sıcaklık kontrol cihazlarında çift gösterge bulunabilmektedir. Bu cihazlar alt ve üst sınır yer alabilmektedir.

Sıcaklık Kontrol Cihazı Nasıl Çalışır?

Sıcaklık kontrol cihazları, üzerinde bulunan dâhili sensörler sayesinde ortamın veya prosesin sıcaklığını algılamaktadır. Bu durum aynı zamanda ortam sıcaklığının da ölçülmesi anlamını taşır.

Cihaz tarafından algılanan sıcaklık değerleri, daha önceden belirlenmiş olan set değerleri ile karıştırılır. Cihaz set değeriyle yaptığı karşılaştırmayla, kontrol sürecini başlatır. Eğer arada bir fark oluşmuşsa, ölçüm cihazı tarafından algılanan hata değeri olarak belirlenir. Bu hata değerine bağlı olarak ısıtma ya da soğutma işlemi için sistem devreye girer.

Hata değerinin algılanmasıyla birlikte ısıtma veya soğutma işleminin gerçekleştirilmesi gerekir. Bu amaçla cihaz bir çıkış sinyali vermektedir. Bu sinyal; ısıtıcı, fan, kontrol vanası ve soğutma birimlerinin çalışmasını sağlar. Bu sayede ortamın ya da herhangi bir prosesin sıcaklığı kontrol altına alınır. İstenenin dışında bir sıcaklık değeri algılandığında cihaz devreye girer ve bu değerleri istenen seviyelere taşır.

Sıcaklık Kontrol Cihazı Çeşitleri Nelerdir?

Sıcaklık kontrol cihazı çeşitleri açısından üç farklı temel seçenekten bahsetmek mümkündür. Bunlardan ilki PID sıcaklık kontrol cihazıdır. İkincisi sıcaklık ve nem kontrol cihazı ve sonuncusu ise dijital sıcaklık kontrol cihazıdır. Her bir kontrol cihazı çeşidinin kendine has özellikleri vardır. Bu sebeple kullanım alanlarınıza bağlı olarak farklı tipte cihaz seçimi yapılması gerekir. Cihazların her biri çeşitli uygulama kolaylıkları sunmaktadır. Kullanım amacına bağlı olarak yapılan seçim sayesinde; uygulamanın hata payı, güç gereksinimleri, tehlikeli durumların asgari seviyelere çekilmesi ve yüksek ölçüm doğruluğu gereksinimleri gibi parametreler dikkate alınmış olur. Bu parametreler üretimin sağlıklı bir şekilde devam etmesi açısından son derece önemlidir. Bu sebeple bir sıcaklık kontrol cihazı satın almadan önce ihtiyaçlarınızı belirlemeli ve buna bağlı olarak bir ürün seçmelisiniz.

Sıcaklık Kontrol Cihazları Nerelerde Kullanılır?

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi sıcaklık kontrol cihazları, endüstriyel uygulama alanlarının büyük bir bölümünde kullanılmaktadır. Bu cihazlar sıcaklığın yanı sıra basınç ve nem gibi parametrelerin kontrol edilmesinde de önemli bir rol oynar.

Sağladığı avantajlar ve optimum performans sayesinde AR-GE çalışmalarının vazgeçilmezi olan sıcaklık kontrol sistemleri, sağlık ve teknoloji alanlarında yaygın olarak kullanılır. Bunun yanı sıra dijital ortamlarda ve verinin çok önemli olduğu şartlarda da sunucu odaları gibi ortamlarda kullanılmaktadır. Bu gibi ortamlarda sıcaklığın sunucuları bozma ve veri kaybının ortaya çıkma riski vardır. Bu riski ortadan kaldırmak için sıcaklık kontrol cihazları kullanılır.

Bunların yanı sıra eczane ve sağlık kuruluşlarının büyük bir bölümünde de sıcaklık değerinin gereğinden faza artmaması ya da düşmemesi için gerekli korunaklı ortamların yaratılmasında da bu sistemlere başvurulur. Hastane gibi binalarda bu cihazlar kullanılarak, tedavi süreçlerinin en iyi şekilde sağlanması ve sıcaklık stabilizasyonunun korunması sağlanır. Bu ve bunun gibi birçok önemli alanda bu cihazların kullanılması adeta bir zorunluluk halini almıştır.

Geri sayacı olması, açma ve bırakmada gecikmeli olarak çalışabilmesi gibi farklı modları bulunan sıcaklık kontrol sistemleri hem dakika hem de saniye çekimi gibi özelliklere de sahiptir. Bunların yanı sıra ikinci rölenin ikaz amaçlı kullanıldığı sistemlerde, on ve off sürekli tekrarlı biçimde çalışır. Ortam ve proses sıcaklıklarının uygun seviyelerde tutması bu cihazların hemen hemen her yerde kullanılabilmesini sağlamıştır.

REDBOX Sıcaklık Kontrol Cihazları

REDBOX sıcaklık kontrol cihazları, depolama sıcaklık dereceleri açısından eksi 25 ve 70 derece arasında çalışabilmektedir. Bu cihazlar 0 ila 50 derece çalışma sıcaklığına sahiptir. Cihazların teknik aksamının kaliteli malzemelerden üretilmiş olması, uzun yıllar boyunca rahatlıkla kullanılabilmelerini sağlamıştır.

Bu üniteler, endüstriyel ve sanayi ortamlarında üretim prosesinin istenen sıcaklığa kavuşmasını sağlar ve optimum performans sunar. Bunun yanı sıra depo gibi alanlarda da ürünlerin korunması açısından önemli bir cihazdır.

REDBOX marka sıcaklık kontrol cihazları on-off, P, PI ve PID kontrol seçeneklerine sahiptir. Bu sayede geniş bir kullanım alanına sahiptir. Bu cihazlar softstart sisteminin yanı sıra standart 3 metre ara kabloyla birlikte gelmektedir. Siz de bu cihazlardan herhangi birine sahip olarak, imalat ve depolama süreçlerinizdeki verimliliği yüksek noktalara taşıyabilirsiniz.

Benzer Ürünler
Online Mağaza