Pazartesi - Cuma 8.00 - 18.00 & Cumartesi 8.00 - 13.00
Ürünlerimiz
Rezistanslarımız

Rezistans

Rezistans Nedir? Rezistans Ne Demek?

Elektrik terminolojisinde önemli bir yere sahip olan rezistans, bir çeşit ısıtma elemanıdır. Rezistansın tanımı şu şekilde yapılabilir: "Isıtma amacını gerçekleştirmek üzere tasarlanmış, hem iletken hem de yalıtkan malzemeleri bünyesinde barındıran bir bileşen grubudur."

Bir başka tanım ise şöyledir: "Elektrik enerjisini ısı enerjisine çeviren direnç telleridir."

Rezistanslar, 1400 °C'ye kadar ısıl dayanımı olan, yüksek bir öz direnç gösteren bileşenlerdir. Çoğunlukla yapısında Cr (Krom), Al (Alüminyum) ve Ni (Nikel) yer alan Fe (Demir) alaşımlarından imal edilir. Halk arasında ve bazı kaynaklarda Cr-Ni (Krom-Nikel) tel olarak da ifade edilmektedir.

Rezistansı meydana getiren alaşımların içerisinde bulunan Cr, üretilen ısıya karşı ısıl dayanımı artırır. Ni elementi kimyasal faktörlere karşı koruma sağlar. Al ise ısınan telin kor hale gelmesini müteakip havada bulunan oksijen nedeniyle paslanmasını engeller. Alaşımlarında alüminyum yer almazsa; ısınma verimi düşer ve teller paslanır.

Rezistansın Kullanım Alanları

Rezistanslar, hayatımızın bir parçası olarak hemen her alanda ve sektörde kullanılmaktadır. Konut ısınma ihtiyaçlarından, ticari ve endüstriyel ihtiyaçlara kadar çok çeşitli kullanım alanından söz edilebilir. Tasarımı, bileşenleri ve teknik özellikleri; kullanım alanını belirleyen faktörlerdir.

Konut ve kişisel ihtiyaçlar için kullanım alanları:

  • Saç kurutma makineleri,
  • Fırınlar,
  • Elektrikli sobalar,
  • Su ısıtıcıları,
  • Tost makineleri,
  • Çamaşır makineleri,
  • Elektrikli ev aletleri.

Ticari ve endüstriyel ihtiyaçlar için kullanım alanları:

  • Otel, pansiyon, restoran gibi işletmelerde yiyecekleri sıcak tutabilmek amacıyla,
  • Boru makineleri, korige ve muflu boru kalıplarında, halı ipliği makaralarında ve ters ısıtma yapılan bazı uygulamalarda,
  • Sıcak hava gereksinimi duyulan uygulamalarda; fırın ısıtma, ortam ısıtma, hava kanalı ısıtma, flexo bası ve nem alma gibi işlemlerde,
  • Plastik ekstrüzyonda, plastik kaynak proseslerinde, plastik şişirme prosesinde, ambalaj üretiminde,
  • İnşaat sektöründe yapı endüstrisi ekipmanlarında, laboratuar ekipmanlarında, ahşap işleme endüstrisinde, yüksek vakum uygulamalarında,
  • Plaka ve kalıp ısıtmada, gıda proseslerinde, kauçuk kalıplamada,
  • Otomotiv sektöründe ısınma işlemi gerektiren hemen her proseste,
  • Enerji tasarrufu beklentisi yüksek olan ısınma uygulamalarında.

Rezistans Çeşitleri

Rezistanslar, çeşitli öğelerin, malzemelerin veya ekipmanların sıcaklığını artırmak veya bunlara termal enerji eklemek için kullanılan sistemler veya cihazlardır. Kullanım alanları, fiziksel özellikleri, enerji tüketim değerleri ve ısıl dayanım özellikleri gibi faktörler; ürünün farklı tasarımlarla üretilmesini ve dolayısıyla çeşitlenmesini beraberinde getirmiştir.

Açık Büfe (Reşo) Rezistansları

Elektrikli ısıtma elamanları, yemek servisi endüstrisinde önemli bir yer tutmaktadır. Tarladan sofraya sektörün hemen her noktasında kullanılan açık büfe (reşo) rezistanslar; geniş kullanım alanına sahip, kolay montaj özelliği sunan, enerji tasarruf değerleriyle öne çıkan bileşenlerdir.

Açık büfe rezistansları, termostatlı ve termostatsız seçenekleriyle tasarlanmaktadır. İhtiyaca ve kullanım alanına göre gıdaların sıcak veya soğuk (istenen sıcaklıkta) kalmasını sağlar. Çok farklı tasarım özellikleri ve teknik özellikleriyle üretilmektedir.

Boru İç Hadde Rezistanslar

Boru içi hadde rezistanslar, termal performans ve malzeme uyumluluğu açısından sınırlamaları olan rezistanslara göre önemli avantajlar sunar. 800 °C'ye kadar atmosferik ve vakumlu ortamlarda çalışabilir. Mükemmel ısı iletkenliği sunar ve çok katmanlı yapıya sahiptir.

Asidik ve alkali çözeltiye karşı kimyasal direnci yüksek olan bu kompakt rezistanslar, zorlu termal uygulamalar için ideal bir çözümdür. Seramik yalıtımlı olması, enstrümantasyon ve ekipman uygulamaları için termal performansı optimize etmek için tasarlanmış olması; boru iç hadde rezistanslarına olan talebi artırmıştır.

Boru iç hadde rezistans çözümleri, termal iletkenliği ve özel seramiklerin dielektrik gücünü; paslanmaz çeliğe benzer fiziksel özelliklerle birleştirir.

Telli Kaset Isıtıcılar

Telli kaset ısıtıcılar, en verimli ısıtma elemanlarından birisidir ve aynı zamanda çoğu ısıtma uygulaması için en ekonomik seçimdir. Genel olarak kanal ısıtma endüstrisinde kullanılan telli kaset ısıtıcılar, havayı doğrudan asılı dirençli bobinler vasıtasıyla ısıtan açık devrelere sahiptir. Bu endüstriyel ısıtma elemanları; verimliliği artıran hızlı ısınma süreleri, düşük bakım maliyetleri ve ucuz yedek parça gibi avantajlarıyla öne çıkmaktadır.

Basit alan ısıtma uygulamaları için ideal bir üründür. Kanatlı boru şeklindeki ısıtma elemanlarına kıyasla daha küçük boyutlara sahiptir. Isıyı doğrudan hava akımına bırakır. Hızlı tepkime süresi, geniş bir yüzey alanı sunması, eşit ısı dağılımı gibi önemli ısıtma özellikleri; telli kaset ısıtıcıları en çok tercih edilen ürünlerden birisi haline getirmiştir.

Kalıp Rezistansları

Kalıplama uygulamalarında kalıp sıcaklıkları, ürünün kalitesine doğrudan etki etmektedir. Bu nedenle kullanılacak olan ideal ürün seçiminin özenle yapılması gerekmektedir. Kalıp rezistanslarını şu şekilde gruplandırmamız mümkündür:

Mika Plaka Rezistanslar: 400 °C çalışma sıcaklığı, 110 V ila 400 V arası değerlere sahip, galvaniz, paslanmaz çelik ve aliminize çelik gibi farklı sac özellikleriyle üretilebilen, silikon kablo ve cam elyaf gibi kablolama opsiyonları olan, ütü fişli ve Avrupa fişli gibi bağlantı birimlerinden herhangi birisinin seçilebildiği özel türüdür.

Payetli Mika Rezistanslar: İsteğe bağlı özel ölçülerle ve opsiyonel özelliklerle tasarlanabilen türlerinden birisidir. Plastik hammaddelerin işlenmesinde, ambalajlama uygulamalarında, extruder kalıplarda ve tekstil sektöründe çok çeşitli alanlarda ihtiyaç duyulmaktadır. Mika plaka rezistanslarda mevcut olan malzeme, V ve bağlantı özellikleri ile müşterilere özel olarak üretilmektedir.

Pleytsiz Seramik Rezistanslar: Plastik hammadde üretim ve işleme sanayinde kullanılan türlerindendir. Paslanmaz çelik, aliminize çelik ve galvaniz sac gibi muhafaza türlerinden istenilen herhangi birisi ile tasarlanabilir.

Pleytli Seramik Rezistanslar: 600 °C ye kadar çalışma sıcaklığına sahip olan pleytli seramik rezistanslar, ambalaj makinelerinin kaynak kalıplarında kullanılır.

Boru Rezistanslar

Borulu rezistanslar, tüm elektrikli ısıtma elemanlarının en çok yönlü olanıdır. Hemen hemen her konfigürasyonda tasarlanabilirler. Boru şeklindeki rezistanslar; sıvıları, havayı, gazları ve yüzeyleri ısıtmak için iletim, konveksiyon ve radyasyon yoluyla olağanüstü ısı transferi gerçekleştirir.

Yağ ısıtıcı, fırın, sauna, çubuk, çamaşır makinesi, su ısıtıcı, kahve makinesi, döner ocak, düz boru, defrost, manşonlu, serpantinli boru, çikolata makinesi, tost makinesi, ızgara, çay makinesi ve fritöz rezistansı gibi çeşitleri mevcuttur.

Esnek Manifold Rezistanslar

Hemen hemen her türlü ısıtma cihazı için kullanılan esnek manifold rezistanslar, yüksek mekanik stabilite ve elektriksel özelliklere sahiptir. Kurulumu, kontrolü ve bakımı kolaydır. Çeşitli çaplarda üretilebilir.

Plastik işleme makineleri, su ve yağ ısıtma cihazları, paketleme makineleri, otomatlar, kimyasal ısıtma solüsyonları, fırınlar, kurutucular, mutfak ekipmanları, tıbbi ekipmanlar ve diğer birçok alanda kullanılabilirler.

Sıcak Yolluk Rezistanslar

Paslanmaz çelik malzemeden imal edilen sıcak yolluk rezistanslar, farklı geometrilerle üretilmektedir. Daha çok alan sınırı olan yerlerde kullanılırlar ve küçük çaplı rezistanslardır. Fakat çok küçük alanlarda ısıtma için yüksek kalorifik değer sunar.

Uzun ömürlü kullanım imkanı sunar. Sıcak yolluk rezistanslar gerektiği gibi şekil alabilir, böylece her müşterinin temel ihtiyaçlarına uygun hale gelebilir. Katı yüzeyler düz, sarmal veya gerektiğinde diğer geometrik şekillerde iyi ısıtma değerlerine sahiptir.

Fişek Rezistanslar

Yüksek ısıl değerlere ulaşılması talep edilen ağır çalıma şartlarında kullanılabilecek en verimli türlerindendir. Hızlı bir şekilde istenen sıcaklığa ulaşması, daha az enerji gerektirmesi, geniş bir endüstriyel kullanım alanı sunması; fişek rezistansların öne çıkan özellikleridir.

Fişek rezistansları yaygın olarak kullanan endüstriler arasında tıp endüstrisi, gıda üretimi, paketleme ve plastik kalıplama yer alır. Bununla birlikte, çok yönlü ve dayanıklı bir ısıtma elemanıdır ve birçok ağır hizmet uygulaması için ideal bir seçenektir.

SESS Enerji Tasarruflu Rezistanslar

Endüstriyel üretimin en önemli uygulamalarından olan ısıtma, yüksek oranda enerji tüketimini beraberinde getirmektedir. SESS enerji tasarruflu rezistanslar ile hava soğutmasında %20'ye kadar tasarruf sağlanabilmektedir. Isı muhafaza klapelerinin olması, gelişmiş ısı yalıtım özelliği ve yanma tehlikesinin olmaması, SESS enerji tasarruflu rezistanslara olan ilginin artmasını beraberinde getirmiştir.

Hava Soğutmalı Kabinli Rezistanslar

Hava soğutmalı kabinli rezistanslar, doğru ısıtma uygulamalarında hızlı tepki veren ısıtma/soğutma üniteleri oluşturmak için kullanılır. Yüksek sıcaklıkta ekstürzyon proseslerinin ısıtılması ve soğutulması amacıyla tasarlanmıştır.

Isıtıcı sıcaklıklarının 371 °C'yi aşabileceği uygulamalarda tipik olarak dökme bronz veya pirinç üniteler kullanılır. Dökme bronz veya pirinç rezistanslar pahalıdır ve alüminyum muadillerinin yaklaşık üç katı ağırlığa sahiptir.

Seramik yalıtımlı hava soğutma kabinli oktogonal kelepçe rezistans, mika yalıtımlı hava soğutma kabinli oktagonal kelepçe rezistans, alüminyum seperatörlü hava soğutma kabinli oktagonal kelepçe rezistans ve çift kat alüminyum seperatörlü hava soğutma kabinli oktagonal kelepçe rezistans seçenekleri mevcuttur.

Kelepçe Rezistanslar

Kelepçe rezistanslar, silindirik bir elemanın etrafına kenetlenen halka şeklindeki ısıtma cihazlarıdır. Kelepçe rezistanslardan ısı transferi, iletken yöntemle gerçekleşir. Çoğu kelepçe rezistansı, silindirik bir elemanın dış çapına kenetlenir ve elemanı dışarıdan ısıtır. Bazı ürünler bir borunun iç çapına kenetlenir. Tipik olarak kelepçe rezistanslar, çevreye ısı kaybını azaltmak için seramik veya mika yalıtım ile donatılır.

Kelepçe rezistansların seçilmesi, performans analizini gerektirir. Dikkate alınacak parametreler şunlardır: maksimum çalışma sıcaklığı, maksimum yük, çalışma gerilimi, yüksek voltaj kararlılığı, performans toleransı, mengene türü, sıcaklık sensörü tipi, çap ve uzunluk değerleri.

Nozul (Meme) Rezistanslar

Meme rezistanslar silindirik yüzeylerde yüksek sıcaklıkta ısıtma sağlayan rezistans çeşitlerinden birisidir. Çeşitli et kalınlığı, maksimum yük, çalışma gerilimi, kıskaç boşluğu, yüksek voltaj kararlılığı, mengene türü, sıcaklık sensörü opsiyonu ve bağlantı şekli ile birlikte tasarlanabilmektedir.

Meme rezistanslar için yaygın kullanım alanları arasında plastik enjeksiyonlu kalıplama, plastik ekstrüzyon, kalıplama presleri, basınçlı döküm, paketleme, gıda işleme, analitik enstrümantasyon gibi uygulamalar yer alır.

Mika yalıtımlı nozul ve seramik yalıtımlı nozul rezistans olarak iki farklı ürün çeşitliğine sahiptir.

Rezistans Fiyatları

Isıtma ve soğutma elemanları arasında bol ürün çeşitliliği ile dikkat çeken rezistanlar; kullanım alanına, çalışma ortamına, fiziksel özelliklerine, üretim yöntemine, tasarımına, kullanılan malzeme türüne, ısıl dayanım değerine, güç özelliklerine, vb. pek çok kritere göre üretilmektedir. Bu kriterler, ürünün fiyatlarına etki eden faktörlerdir.  

İhtiyacınız olan ürün türünü seçtikten sonra rezistans fiyatları ile ilgili net bir teklif iletmemiz için web sitemizde yer alan "İletişim" sayfasındaki formu doldurabilir, telefon numaralarımızdan veya mail adresimizden bize ulaşabilirsiniz.

Online Mağaza